Case · 9 oktober 2017

Ultra realistische combat trainingen door geurbeleving bij Defensie

De elfde luchtmobiele brigade in Arnhem houdt zich bezig met trainingen voor medici ter voorbereiding van een uitzending naar oorlogs- en conflictgebieden. Het nabootsen van de situatie in crisisgebieden is van essentieel belang.  Een goede voorbereiding zorgt voor betere prestaties ter plaatse maar ook voor een vermindering van PTSS bij terugkomst.

Om de situatie na te bootsen werd er tot voor kort in de trainingscentra gebruik gemaakt van verschillende technieken, zoals licht- en geluidseffecten, zand en zandzakken en zelfs een nagebootste ‘gecrashte’ helikopter. Maar nog geen geur. Terwijl geur juist een ontzettend belangrijke rol speelt bij het overbrengen van emoties. Omdat geur direct gekoppeld is aan onze emoties en herinneringen is het van groot belang om ook dit element mee te nemen binnen de trainingen.

Hiervoor zijn zeer specifieke geuren nodig. Daarnaast wenste de luchtmobiele brigade een systeem dat geur dynamisch kan verspreiden, afhankelijk van de specifieke trainingssituatie.

In Amerika draagt ScentAir al langere tijd bij aan de geurbeleving binnen militaire trainingen. ScentAir Nederland heeft nu ook in Nederland een systeem ontworpen dat bijdraagt aan een realistischere nabootsing van de werkelijke situatie in crisisgebieden.

Heftige geluiden, beelden en geuren

Wanneer medici op locatie komen zullen zij naast heftige geluiden en visuele indrukken ook geuren ruiken die gepaard gaan met heftige oorlogssituaties. situaties De geur van urine, bloed, benzine en verbrand mensenvlees zijn daarom ontwikkeld om de extra sensorische dimensie toe te voegen.

Samen met de middelen die de brigade al inzet verwacht men dat de resultaten met de toevoeging van geur nog beter zullen worden.