Case · 17 mei 2018

De positief werkende geurbeleving voor zorgcentrum Parnassia Noord-Holland

Een prachtig voorbeeld van geurbeleving in de zorg

Parnassia Noord-Holland is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het bedrijf biedt hulp aan personen met psychische problemen. Voor de medewerkers en het management van de High & Intensive care staat de kwaliteit van de zorg natuurlijk voorop. De invloed van geur op patiënten en medewerkers is daarbij een steeds groter thema.

Het management van Parnassia Noord-Holland ging daarom op zoek naar een mogelijkheid om via geur een positieve omgeving te creëren. Uit eigen ervaring wisten ze al dat geur in de zorg een belangrijke rol speelt bij angstreductie en het verminderen van stress. Wij hebben hen na een intensief voortraject geholpen met enkele geursystemen in de gemeenschappelijke ruimtes van de HIC. Het resultaat is merkbaar aanwezig.

Lees hier wat Rob van der Lans (HIC professional) & Ilse Pepping (Team Manager) zeggen over de invloed van geur in de zorg:

Waarom hebben jullie gekozen voor geurbeleving in jullie zorginstelling?

“Op onze afdeling worden regelmatig mensen opgenomen die uit een verwaarloosde omgeving komen of een slechte zelfzorg hebben. Dit brengt nare luchtjes met zich mee. Regelmatig hing er een muffe of bedwelmende geur op de afdeling. Daarbij zijn wij ons bewust van de werking van geur op de stemming en het gevoel van mensen in het algemeen. Geur in onze zorginstelling is dus een mooie toevoeging aan ons doel om professionele, deskundige en herstelgerichte zorg te leveren.”

Wat doet de geur met de sfeer?

“De geur geeft een mooie en warme toevoeging aan de afdeling. Het gebruik van vanille in combinatie met limoengras heeft voor ons goed uitgepakt. De vanille wordt regelmatig geassocieerd met versgebakken cake, iets wat vrijwel altijd doet denken aan een positieve ervaring. Daarbij blijkt het letterlijk een ‘zoethoudertje’ te zijn. De reacties op de geur zijn variërend tussen ‘warmte’, ‘vertrouwd’ en ‘ontspannend’. Ook lijkt het onze patiënten een associatie te geven van een schonere omgeving.”

Krijg je veel reacties op de geurbeleving?

“Jazeker. Een leuke reactie kwam van een rechter en griffier die regelmatig op de afdeling komen voor rechtszittingen. Het viel hen meteen op dat er iets veranderd was: de geur! Zij zijn erg enthousiast en zijn van mening dat het zeker een bijdrage heeft aan een prettigere setting en betere zorg.”

Hoe hebben jullie gekozen voor ScentAir als leverancier van de geursystemen?

“Ons team was unaniem in de keuze om verder te gaan met ScentAir. De geur geeft een extra dimensie aan de zorg die wij leveren. De geur van ScentAir overstijgt de nare geurtjes en dit geeft een prettigere ervaring op de afdeling.”

Hoe ervaren jullie de service van ScentAir?

“Zeer positief. Ze zijn zeer betrokken en denken goed mee over de juiste keuze van de geur en de juiste verspreiding op de afdeling. Met vragen kunnen we direct terecht en de gemaakte afspraken worden goed nagekomen.”

 

Een beter compliment kun je niet krijgen.

 

Wil je ook meer weten over de invloed van geur in de zorg? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je er graag meer over.