Case · 9 augustus 2019

Geur: een essentieel onderdeel van belevingsgerichte zorg

CASE

Hoe Heerma State geurbeleving gebruikt voor het welzijn van bewoners

 

Zorg en geurbeleving: twee begrippen die de laatste jaren steeds meer met elkaar verbonden zijn geworden. Uit meer en meer onderzoek blijkt dan ook dat geur een grote invloed heeft op het welzijn van de mens. Een van de instellingen die daar met veel enthousiasme op is ingesprongen is Heerma State, een Roosendaalse vestiging van Stichting Groenhuysen die mensen met dementie van alle leeftijden verzorgt. Er wonen 160 mensen in 20 woningen. Belangrijke focuspunten van Heerma State zijn waardigheid voor de bewoners en plezier in het leven. In hun zoektocht naar het bieden van uitstekende belevingsgerichte zorg, stuitten ze op de aanwezige geur – en zo kwamen ze bij ons uit. Wij vroegen Manager Zorg Mien de Jong naar haar ervaringen met ScentAir en geurbeleving in de psychogeriatrische zorg:

 

“Binnen Heerma State zijn we al een lange periode bezig met belevingsgericht werken. We merken dat we, wanneer we de bewoners zintuiglijk prikkelen, er meer beleving is en dit werkt goed door in het gedrag. Met de komst van de tuin die recent is aangelegd zien we dat bewoners veel langer vitaal blijven en er baat bij hebben wanneer ze van alles kunnen zien, voelen, en ruiken. Omdat het niet voor alle bewoners mogelijk is om zelfstandig naar buiten te gaan wilden we ook binnenshuis meer gaan doen aan de zintuiglijke prikkels. Zo is er een aantal muurschilderingen aangebracht waarbij we automatisch erop uitkwamen dat hier ook geuren bij horen. We zijn gaan zoeken en via de website kwamen we uit bij ScentAir.

 

Muurschildering icm geur

Een van de muurschilderingen in Heerma State

 

Via de W&T-gelden (Waardigheid en Trots) kregen we de mogelijkheid om hier een voorzichtige start mee te maken. Op de begane grond was er op dat moment een woning met wat sterke geuren. In de rest van het huis geldt dat over het algemeen niet wanneer de zorg in de ochtend gedaan is. In de hal van deze en een nabijgelegen woning was al een start gemaakt met een muurschildering van rozen. In samenwerking met jullie geurspecialist hebben we hier bijpassende geuren bij gezocht, met groot succes: op de woning met vieze geuren werd de geur geneutraliseerd en in de rozengang leek het net of je buiten liep.

 

Onlangs liep ik een stukje mee met een bewoner die ineens vertelde dat op deze tijd van het jaar de bloemen zo heerlijk ruiken. Hoe mooi is dat?

 

Later hebben we geurbeleving aangebracht in de brasserie en op het binnenpleintje waar de winkel, de kapper, en de verenigingsruimte zich bevinden en op dit moment zijn we op de bovenetage gestart met weer een andere geur. Wat zo fijn is dat we alle stappen die we gemaakt hebben, samen met het team hebben kunnen doen. Er was ook voldoende ruimte en tijd om tot een juiste keuze te komen en de geur zo nodig meerdere keren te laten bijstellen. We vinden het namelijk belangrijk om goed naar de medewerkers te luisteren in dit proces.”

 

Mevrouw De Jong ging ook nog in op het feit dat er soms gewenning aan de geur optreedt, maar dat die gewenning het effect absoluut niet vermindert:

 

“Vanuit ScentAir wordt alles steeds goed bijgehouden en tijdig aangevuld. De medewerkers en bewoners geven nu aan de geuren eigenlijk niet meer te ruiken, terwijl bezoekers en professionals van andere organisaties tijdens hun bezoeken het wel degelijk ruiken en er meer van willen weten. Nieuwe familieleden geven aan dat het helemaal niet naar een verpleeghuis ruikt maar zien Heerma State meer als een wijkje. En onlangs liep ik een stukje mee met een bewoner die ineens vertelde dat op deze tijd van het jaar de bloemen zo heerlijk ruiken. Hoe mooi is dat?”

 

ScentAir installeerde al meer dan 850 geursystemen in zorginstellingen in Nederland. Ook nieuwsgierig? Neem contact op voor meer informatie.