Case · 10 augustus 2017

Angstreductie en vrolijkheid bij het Universitair Ziekenhuis Brussel

Innovatief ziekenhuis richt zich op stressreductie

UZ Brussel

In een ziekenhuis ben je het liefst zo kort mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat het een vervelende plek hoeft te zijn. Voor het management van het UZ in Brussel is het van groot belang dat patiënten en bezoekers zich zo prettig mogelijk voelen tijdens hun bezoek. Daarom vroegen ze aan ScentAir om mee te denken over de begeuring in het ziekenhuis.

Een typische ziekenhuisgeur

Een ziekenhuis heeft altijd een kenmerkende geur: een combinatie van schoonmaakmiddel en medicijnen. Iedereen herkent die geur. Die geur wordt door bezoekers vaak gekoppeld aan emotionele ervaringen. Het UZ vond het tijd om daar iets aan te veranderen en riep de hulp in van ScentAir.

De vraag aan ScentAir

“Hoe kan een positieve geurbeleving de angstgevoelens verlagen en een positief gevoel koppelen aan het ziekenhuisbezoek?”

Vrolijke geuren en angstreductie

Uit onderzoek blijkt dat de fysieke omgeving een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van revalidatie en het verminderen van stress. Dat wordt de healing environment genoemd. Geur kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

In samenspraak met het management hebben we gekozen voor een fris welkomsteffect bij de verschillende ingangen. Hiermee worden bezoekers meteen bij binnenkomst aangenaam verrast door een lekkere geur in plaats van een steriele schoonmaakgeur.

Op 3 verschillende plekken werden ScentDirect systemen geïnstalleerd: de hoofdingang, de poli en de speciale ingang voor kinderen. Voor die laatste hebben we gekozen voor een vrolijke, zoete geur die kinderen erg lekker vinden. Alle geuren zijn bewust gekozen om de gedachten af te leiden van een mogelijke negatieve ervaring. Natuurlijk voldoen de geuren aan de strengste eisen voor de volksgezondheid.

We hebben hier gekozen voor ScentDirect systemen omdat deze heel nauwkeurig te programmeren zijn en gemakkelijk grote oppervlakten kunnen begeuren.

Positief voor bezoekers en personeel

Het resultaat van de geurbeleving is erg positief. Veel bezoekers reageren verrast over de frisse, vrolijke geuren in het ziekenhuis. Ook het medisch personeel is erg blij met de nieuwe geuren.

“Bij de kinderafdeling zijn ouders en kinderen positief verrast door de geur. Het helpt ze om te ontspannen en even niet te denken aan de reden waarom ze in het ziekenhuis zijn.”

Vervolg: een complete ervaring

Het management is erg positief over het geurexperiment. Er worden daarom nu plannen gemaakt om de kindervleugel om te toveren tot een bijzondere omgeving waarin delen van een woestijn, oceaan en regenwoud worden nagebouwd. Allemaal om de bezoekers een positieve ervaring te geven.