Blog · 10 juli 2015

Hoe maak je van een hip festival een unieke belevenis?

Een festival kent een paar vaste ingrediënten; toffe bands, lauw bier uit plastic bekertjes en een heleboel jongelui op slippers. Meestal is dat voldoende voor een dag vol plezier en een ochtend vol katers. Maar voor het Nomads Festival in Amsterdam was dat niet voldoende. Nomads is namelijk niet zomaar een festival. En daar hoort dus ook een unieke beleving bij. Daarom dat hoofdsponsor Warsteiner ons vroeg of dat wij een unieke geurbeleving konden bieden op hun terrein om de bezoekers nog meer in extase te laten raken van de sfeer.

De catch? Het festival vindt buiten plaats. Op een groot grasveld. Met duizenden personen die verspreid op het terrein staan. En met een onvoorspelbare wind.

Wij houden wel van een uitdaging.

Challenge accepted dus. Samen met de festivaldirecteuren hebben we een geur gekozen die perfect aansloot bij het karakter van het festival. Vervolgens hebben we op basis van de floorplans van het festivalterrein een aantal punten gekozen waar vanuit de geur verspreid kon worden. Voor dit soort enorme oppervlaktes maken we gebruik van een combinatie van systemen die op afzonderlijke onderdelen van het terrein kunnen worden ingezet. Bij de entree en het hoofdpodium plaatsten we één van onze grootste machines, de Industrial Scentdirect. Rondom de drankuitgiftepunten maakten we gebruik van kleinere geursystemen die zich automatisch aanpassen aan de luchtstromen.

Flexibel tot het allerlaatste moment

De definitieve locaties konden pas op het allerlaatste moment bepaald worden omdat we rekening moesten houden met de windrichting op die dag. Testen om te bepalen of dat er te weinig of juist veel te veel geur verspreid werd zat er niet in. Want hoe simuleer je duizenden mensen op een grasveld met een onvoorspelbare wind? Gelukkig hebben onze technici voldoende ervaring en kennis om ook in deze omstandigheden een goed luchtplan te maken.

Subtiele aanwezigheid

Uiteindelijk werd het hele systeem aangezet tijdens een van de optreden op het Mainstage, en het resultaat mocht er zijn; een subtiele geurbeleving die over het hele terrein iedereen aangenaam verraste. De beleving was niet te prominent aanwezig, maar wel duidelijk genoeg om door de gasten te worden opgemerkt.

“Eindelijk iets anders dan de geur van verschaald bier en overvolle toiletten die je normaal op een festival ruikt.”

Heb je ook een festival of bijzondere locatie waar je graag een geurbeleving aan wilt toevoegen? Neem dan contact met ons op.